Prestaties in de ruitersport (paardensport) verbeteren met behulp van mental coaching


In de ruitersport draait alles om de wisselwerking tussen mens en paard. Het maakt hierbij niet uit om welke tak van de ruitersport het gaat. Natuurlijk blijft de training van het paard misschien wel het belangrijkste element maar het is juist de mens die het paard moet leren  om in bepaalde omstandigheden op de gewenste manier te reageren.

Het paard is dus eigenlijk de spiegel van de leermeester,  de ruiter.  Derhalve dient een ‘goede’ ruiter naast een goede kennis over zijn/haar paard en de juiste vaardigheden te beschikken over de juiste mentale instelling.

Topsporters weten dit al langer: wie mentaal in (top) vorm is, kan beter met wedstrijdstress en prestatiedruk om gaan, kan beter de juiste doelen zetten, zal op elk  gewenst moment kunnen focussen en zal hierdoor altijd een betere prestatie kunnen leveren. Om optimaal in de (ruiter)sport te kunnen presteren, dient de ruiter mentaal goed in elkaar zitten.

Hierbij is er eigenlijk geen verschil tussen de ruitersport en andere sporten. Als (top)sporter dien je je als eerste goed eigen te maken hoe je je echt kunt ontspannen. Op het moment dat je volledig ontspannen bent, ben je namelijk ook veel beter instaat om je te concentreren op bijvoorbeeld: de training en/of de wedstrijd.

Hoe weet je nu of het nodig is om mentale weerbaarheid te ontwikkelen?

Hier zijn enkele vragen die jij jezelf kunt stellen:  Denk daar maar eens goed over na en geef dan voor jezelf een eerlijk antwoord:

  • Presteer je beter tijdens de training dan tijdens de wedstrijd?
  • Heb je moeite met presteren als er op je wordt gelet?
  • Twijfel je weleens over je eigen handelen tijdens de wedstrijd?
  • Voel je weleens angst of ben je weleens bang om fouten te maken tijdens de wedstrijd?
  • Twijfel je weleens waarom jij jouw sport beoefend of wat je nu echt motiveert om te sporten?
  • Verlies je weleens je aandacht of heb je weleens last van mentaal verval tijdens belangrijke momenten van de wedstrijd?
  • Heb je na een blessure het gevoel niet meer zo goed te kunnen presteren als van te voren ondanks het feit dat je fysiek 100% hersteld bent?
  • Heb je het gevoel dat alles in orde is maar dat je alleen nog je mentale weerbaarheid wilt versterken?

Als je één van deze vragen met met  ‘ja’ hebt beantwoord, dan zal het Sport Hypnose Programma (SHP) van Mentaal Gezond je zeker helpen om je prestaties te verbeteren.