Visualisatie experiment dr. Blaslotto

08-02-2025

Een bekend experiment naar visualisatietraining in de sport werd uitgevoerd door Dr. Blaslotto aan de Universiteit van Chicago in 1996. Dit experiment onderzocht de effectiviteit van mentale oefening bij basketbalspelers.

Het experiment:

Dr. Blaslotto verdeelde proefpersonen willekeurig in drie groepen, waarbij ze allemaal werden getest op hun vaardigheid om vrije worpen te nemen in basketbal. Vervolgens kregen ze verschillende trainingsmethodes toegewezen:

  1. Groep 1: Trainde fysiek door dagelijks vrije worpen te oefenen.
  2. Groep 2: Oefende alleen mentaal door zich voor te stellen dat ze succesvolle vrije worpen maakten, zonder fysieke training.
  3. Groep 3: Deed niets en fungeerde als controlegroep.

Na 30 dagen werden alle deelnemers opnieuw getest.

De resultaten:

  • Groep 1 (fysieke training) verbeterde met 24%.
  • Groep 2 (visualisatietraining) verbeterde met 23%, bijna net zoveel als groep 1, zonder daadwerkelijk te oefenen!
  • Groep 3 (geen training) vertoonde geen significante verbetering.

Conclusie:

Dit experiment toonde aan dat visualisatietraining een krachtig hulpmiddel is om sportprestaties te verbeteren, zelfs zonder fysieke oefening. Sindsdien wordt visualsatietraining veelvuldig toegepast in sportpsychologie en wedstrijdsport.


Uit bovenstaand experiment blijkt dat de mentale voorbereiding net zo essentieel is als de fysieke training. Als ontwikkelaar van MSCP (Mental Sports Conditioning Program) heb ik een programma ontworpen dat inspeelt op een cruciale, maar vaak onderbelichte dimensie van (top)sport: het mentale aspect.